Våtromsmaling skiller seg fra andre malingstyper ved at den er spesialutviklet for overflater i rom som utsettes for fukt, vanndamp og til og med direkte vannsøl. Herunder følgelig bad, vaskerom og også noen områder på kjøkkenet.
I kontrast til vanlig innvendig maling så er våtromsmalingen formulert for å danne en tett og vannavvisende overflate som gjør at fukt ikke trenger inn i malingen og veggen. På den måten beskytter malingen veggen bak mot skade.
Årsaken til at våtromsmaling fungerer på denne måten er at den inneholder sopphindrende egenskaper som forhindrer vekst av mugg og bakterier. Våtromsmalingen kan påføres flere ulike underlag som eksempelvis gips, spon og betong.
Våtromsmalingen pleier også å være en del av et system som også inkluderer tapet, grunning og til og med våtromssparkel. Sammen danner disse lagene en fuktsikker konstruksjon.
I et sammensatt “system” på våtrommet fungerer altså våtromsmaling som det ytterste laget for beskyttelse. Den kan altså ikke erstatte membran, og det er viktig at resten av badet er riktig bygget for å oppfylle kravene til TEK17 (Kilde, dibk.no).
Når underlaget er gjort riktig og våtromsmalingen er påført fint, vil det gi et flott og fullgodt alternativ til fliser til en langt billigere pris.
Se også: Hva koster baderomspanel?
La oss se nærmere på de ulike fordelene man får ved våtromsmaling:
Det finnes flere produsenter og merkevarer innenfor våtromsmaling. Her vil vi gå gjennom de mest populære på det norske markedet.
Det kan godt tenkes at Jotun Lady Aqua er Norges mest kjente våtromsmaling. Denne malingen er en del av Jotun sitt godkjente våtromssystem og har blant annet sikret seg SINTEF teknisk godkjenning, noe som betyr at den tilfredsstiller kravene som gjelder for bruk av maling i våtrom (Kilde, Sintef).
Denne malingen har en såkalt silematt finish (glansgrad 10), noe som gir et luksuriøst uttrykk samtidig som den lar seg rengjøre og er fuktavvisende.
Lady Aqua passer veldig bra til både vegger og tak på bad, vaskerom og også på kjøkkenet. Man kan få tak i denne malingen i svært mange ulike farger og malingen dekker et sted mellom 8 og 10 kvadratmeter per liter per mallingsstrøk.
Tørketiden til Jotun Lady Aqua er omtrent 4 timer. Oppsummert er dette produktet bra for de som ønsker seg høy kvalitet og estetikk i ett.
Flügger sin Dekso 20 H2O er en våtromsmaling med glansgraf 20 (halvmatt) som også er svært populær i Norge. Denne malingen gir også en overflate som er slitesterk og lar seg rengjøre og er derfor perfekt for et baderom, kjøkken eller vaskerom.
Denne malingen er utviklet for områder med høy fuktighet i luften og der hvor det er behov for hyppig rengjøring. Også denne malingen inneholder kjemikalier som gir dårlige vilkår for sopp å vokse og gir dermed god beskyttelse for mugg og sopp.
Malingen er også svært enkel å påføre og gir en flott overflate når den påføres riktig. Man kan også få tak i våtromsgrunning fra samme merkevare som går fint sammen med Dekso 20.
Dekso 20 har rask tørketid og prisnivået er også veldig konkurransedyktig.
Nordsjö Original Våtromsmaling er også et populært valg i Norge. Dette er et rimelig men bra valg for alle som ønsker en slitesterk våtromsmaling som gir effektiv beskyttelse mot fukt og sopp.
Denne malingen har en halvblank finish og passer godt til bad, vaskerom og kjøkken. Denne malingen kan brukes på underlaget som betong og gips og anbefales å brukes sammen med Nordsjö sin egen grunning. Dette produktet er spesielt kjent for dekkevnen sin og at den er enkel å påføre.
Det koster et sted mellom 5000 kr og 8000 kr å få profesjonelle til å male et våtrom på rundt 5 kvm.
Tabellen ovenfor viser priser for både materiale og utførelse av våtromsmaling.
Det å male med våtromsmaling krever litt kunnskap, men det er absolutt mulig å gjøre jobben selv. Her har vi utviklet en stegvis prosess for hvordan du selv kan male badet (eller et annet våtrom) med våtromsmaling selv.
Tips: Be om uforpliktende tilbud på arbeidet fra flere rørleggere.
{{cta}}
Før man går i gang med selve jobben er det viktig at man gjennomfører en grundig rengjøring. Veggene og taket på et våtrom er ofte tilsmusset med såperester og fett som må fjernes for at malingen skal feste seg skikkelig og resultere i en god finish.
Start med å vaske overflatene med et rengjøringsmiddel som eksempelvis Jotun Spesialvask (Kilde, Jotun).
Ta i bruk en mikrofiberklut og gni godt i både hjørner og fuger. Deretter må du skylle overflaten godt med vann og la det tørke helt.
Det er viktig å unngå grønnsåpe ettersom dette vil legge igjen en hinne som hindrer god heft. I tillegg til å rengjøre overflaten med et passende rengjøringsmiddel er det viktig å fjerne gammel maling og samtidig skrape bort “flass” fra overflaten.
Dersom du ser noen tegn til mugg må det behandles med en form for soppfjerner før du fortsetter.
Dersom rengjøringsjobben ikke gjøres riktig vil det føre til at malingen bobler, flasser av eller i verste fall skjuler underliggende fuktproblemer.
Det er viktig at man sørger for et jevnt underlag før man setter i gang med malingen. Derfor må man først sparkle ujevnheter som hull og skjøter. Dette må du bruke våtromssparkel og ikke vanlig sparkel for å gjøre.
Våtromssparkel er nemlig spesielt utviklet for å tåle både fukt og temperaturvariasjoner. Sparkelen kan påføres med en bred sparkelspade og ved å dras jevnt utover for å dekke skjøtene mellom våtromsplater og/eller andre overflater.
Videre bør man pusse overflatene med finkronet sandpapir (P120-P180) for å oppnå en glatt overflate. Når du skal pusse er det viktig å bruke støvmaske. Det er også viktig å tørke støvet av veggene etter at man er ferdig med jobben.
Husk å gjenta tørking og pussing hver gang man gjør det mellom sparkelstrøkene. Fortsett med sparkling og pussing helt til man har nådd et jevnt og fast underlag uten sprekker.
Etter at man har rengjort og jevnet overfaltene er det på tide å grunne. Dette gjøres med en spesialgrunning (våtromslim) som deretter blandes med vann, vanligvis i forhold hvor man blandet to deler lim og en del vann. Bland godt til du oppnår en jevn konsistens.
Grunningen har to funksjoner: Den forbedrer heft samtidig som den fungerer som en form for lim for våtromstapetet.
For å påføre grunningen bør man bruke en langhåret malerull. Grunningen skal påføres jevnt på en vegg (eller en seksjon) om gangen. Årsaken til dette er at limet tørker veldig raskt og at våtromstapetet må påføres mens grunningen fortsatt er fuktig.
Unngå deretter å bruke for mye grunning ettersom dette kan gjøre at tapet danner bobler. I hjørner kan man med fordel bruke pensel for å komme lettere til.
Våtromstapet, eller armeringsstrike, er en viktig del av våtrommet. Våtromstapeten fungerer nemlig som et ekstra fuktsperrende tiltak.
Tapetet bør være forhåndskuttet i riktige lengder og påføres når grunningen fremdeles er våt.
Start med å feste tapetet i et hjørne og legge første lengde vertikalt. Bruk en tapetglatter med avrundede hjørner og stryk tapet jevnt ut fra midten og utover. Dette vil gjøre at man slipper luftbobler og at man sikrer at tapetet får god kontakt med underlaget.
Påse at kantene på tapetet ligger tett inntil hverandre uten at de overlapper. Skjær langsgulvet og tapet med en tapetkniv.
Etter at hele veggen er tapetsert bør du gå over med glatteren en siste gang for å fjerne bobler. La alt tørke for deretter å gå videre til neste grunning.
Etter at grunningen har tørket og tapet sitter godt, må man påføre et nytt lag med våtromsgrunning. Dette laget er viktig å ikke glemme ettersom det forsegler overflaten, binder tapet og gjør underlaget klar til maling.
Bruk samme grunning som du brukte i forrige runde og påfør det med rull. Vær grundig og huske å dekke hjørner og kanter hvor det er vanskelig å komme til.
Etter at du har påført andre lag med grunning skal dette helst tørke over natten (minst 8 timer). Det viktigste er å ikke påføre maling før grunningen er helt tørr. Sjekk gjerne med fingrene at overflaten føles helt tør, før man går videre til siste steg.
Nå skal du være klar for å gå i gang med selve malingen. Våtromsmalingen må påføres i to strøk for å oppnå ønsket resultat og beskyttelse. Vi anbefaler at du bruker en middels bust for veggene og en pensel til hjørner og langs lister.
Start med å påføre malingen ovenfra og ned mens man maler i en retning for å unngå overlapp. La første strøk tørke helt (vanligvis 6 timer) før man går videre med andre strøk.
Mot slutten skal du la malingen tørke. Ikke bli overrasket dersom du opplever at malingen ser lysere ut når malingen tørker enn når den er våt.
Dersom du har malt ved dusjen er det viktig at du lar malingen tørke i minst 10 dager før rommet brukes. Dette gjør at sluttresultatet blir bra. Sørg for å lufte godt mens du tørker malingen.
Tips: Man kan også flislegge badet, men hva koster det å flislegge badet?
Det er viktig å ikke overse taket i et våtrom. Selv om det trenger mindre behandling enn veggene er det faktisk slik at fukt stiger, og et dårlig behandlet tak kan være med på å bidra til dannelse av mugg.
Vi anbefaler at man bruker samme type våtromsmaling i taket som man bruker på veggen, men man trenger ikke å bruke tapet.
Start med sparkel som på veggen, puss ned og gå over med litt fortynnet våtromsgrunning (1 til 1 blanding med vann). Når grunningen er ferdig og har tørket bør du påføre to strøk med våtromsmaling. Her kan du bruke en rull med forlengerskaft til å påføre våtromsmalingen.
Husk å bruke penselen i hjørner og langs lister for å få et godt resultat.
Til et våtrom skal man bruke våtromsmaling som er spesielt utviklet for å tåle fukt og direkte vannsøl. Et populært produkt er eksempelvis Jotun våtromssystem. Sørg alltid for å kun bruke godkjente produkter for våtrom.
Ja, man kan helt fint dusje på våtromsmaling dersom det er påført riktig og er en del av et større system som inkluderer membran, grunning, tapet mm. Likevel vil det anbefales å bruke membran og fliser i dusjonen for å sikre maksimal beskyttelse mot vannskader.
Det spesielle med våtromsmaling er evnen til å tåle fukt og være hemmende for mugg og sopp. Som oftest inngår den i et godkjent våtromssystem som også inkluderer våtromsgrunning og membran.
Det anbefales å bruke en tilsvarende våtromsmaling i taket på et bad som man bruker på veggen i baderommet.
Nei, det anbefales ikke å bruke vanlig maling i våtrom som eksempelvis på bad eller vaskerom. Ordinær maling er nemlig ikke designet for å tåle fukt og vann. Bruk alltid våtromsmaling på badet for å sikre god beskyttelse mot vann og fukt.
Slik ansetter du riktig rørlegger
Sørg for at du ikke blir lurt, ansett en dyktig og riktig rørlegger.
Kom i gangRørlegger tilgjengelig hele dagen, og natten.
Dekker hele Norge • Åpent 24 / 7 / 365 • Uforpliktende tilbud
Få tilbud
Få tilbud fra en lokal rørlegger nå 🔧
Helt gratis
Helt uforpliktende
Få flere konkurrerende tilbud