Se hva ditt prosjekt vil koste
Få tilbud

Baderomsplater: En komplett guide (Pris, montering mm.)

Er du i gang med å planlegge oppussing av bad? Dersom du vurderer alternativer til vanlige fliser bør du sjekke ut baderomsplater. I denne artikkelen vil vi gå nærmere inn på hva baderomsplater er, hvordan de fungerer og hvorfor stadig flere velger dette som overflaten på badet sitt. Vi vil gå gjennom fordeler og ulemper, ulike merkevarer, priser og hvordan man selv kan montere baderomsplater.

Sist oppdatert Apr 25, 2025

Få tilbud fra inntil 3 lokale rørleggere
Sammenlign rørleggere for små og store jobber.
Gratis tjeneste
Rask hjelp
Maks størrelse 10MB.
Laster opp..
fileuploaded.jpg
Upload failed. Max size for files is 10 MB.
Takk! Vi setter deg i kontakt med opptil 3 elektrikere. Vi anbefaler at du svarer på anrop fra ukjente anrop de neste dagene/timene. Du har fått en kvittering på din e-post.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hva er baderomsplater?

Baderomsplater, som ofte også kalles for våtromsplater eller baderomspanel, er veggplater som er spesialutviklede veggplater designet for bruk i våtrom som bad og vaskerom.

Disse platene er bygget slik at de leveres med en vantett kjerne og overflate, som består av kryssfiner eller komposittmateriale, og oppfyller dermed kravene til våtromsnormen når de er montert etter korrekt anvisning.

En konkret forskjell mellom baderomsplater og fliser er at baderomsplatene ikke trenger membran bak. Årsaken til dette er at membran allerede er integrert i baderomsplatene.

Det er også enklere å montere baderomsplater enn fliser. De kan nemlig monteres direkte på eksisterende vegg, stenderverk eller på toppen av eldre fliser som ligger flatt. Dette gjør baderomsplatene til et populært valg ved oppussing av bad.

Rent estetisk eller designmessig har også baderomsplatene tatt steg. Det finnes per i år nesten et ubegrenset farge- og strukturvalg hvor man kan velge plater som imiterer alt fra marmor, betong og til fliser og panel.

Platene leveres vanligvis i mål som gjør at den er enkel å montere. Ved korrekt montering vil alle krav til TEK17 og våtromsnormen være oppfylt, noe som gjør produktet til et trygt produkt for norske bad (Kilde, dibk.no).

Se også: Guide til membran på badet.

Fordeler og ulemper med badersomplater

La oss se på noen fordeler og ulemper med baderomsplater.

Fordeler:

  • Vantett: Baderomsplatene har innebygget membran, noe som gjør at de er helt vanntett og godkjent for våtrom. Når de i tillegg er montert etter produsentene sin anvisning vil de oppfylle kravene til våtromsnormen (BVN).
    Dette vil si at de kan brukes på hele baderommet (også i dusjen). Dermed får man et trygt og vanntett bad som beskytter like godt som fliser mot fuktskader og mugg.
  • Enkelt å montere: En stor fordel med baderomsplater er tiden det tar å montere. I stedet for å bruke lang tid på å legge fliser, kan baderomsplatene på sin side monteres rett på eksisterende vegger.
    Klikksystemene fra Fibo, BerryAlloc osv gjør at man kan klare å montere hele veggen på en liten dag. Dermed kan man nå oppgradere badet tilnærmet på rekordtid.
  • Lite vedlikehold: Ettersom at baderomsplater ikke trenger fuging, blir det veldig lett å rengjøre. Man slipper problemer som eksempelvis misfarget fugemasse og sopp. I tillegg er overflatene glatt, slik at det enkelt er å vaske av såpe og kalk på noen sekunder. Dette gjør samlet sett at man får et rent bad på minimal tid.
  • Billig: Det er mye billigere å kjøpe baderomsplater enn fliser. I tillegg til at selve materialkostnaden er billigere, er også arbeidet med montering langt billigere enn å legge fliser. Faktisk vil kostnaden fort være opp mot 60 % rimeligere enn ved fliser.

Se også: Slik stopper man muggsopp på vegg.

Ulemper

  • Få detaljvalg: Baderomsplater kommer i flere design og mønstre, men har fortsatt en viss begrensning i forhold til eksempelvis fliser. Man kan ikke blande størrelser, mønstre og fuger på en like enkel måte som ved valg av fliser.
    Man kan dermed si at baderomsplater vil gi deg mindre fleksibilitet og kontroll over detaljerte tilpasninger i designet av badet.
  • Kan oppleves som mindre autentisk enn ved fliser: Selv om baderomsplatene er svært godt designet, kan det oppleves litt mer kunstig enn fliser. Dette gjelder spesielt for rimeligere varianter. For noen som ønsker seg et eksklusivt uttrykk i mosaikk, kan dette være en faktor som gjør at man velger fliser istedenfor.
  • Riper og slitasje: Baderomsplatene er slitesterke ettersom det er laget av laminat. Likevel vil de være mer utsatt for riper enn fliser. Derfor kan det typisk oppstå noen riper på utsatte områder på badet over tid. Unngå derfor å bruke skarpe gjenstander mot veggen.

Se også: Hva koster det å flislegge badet?

Populære merkevarer

Enkelte merkevarer har blitt mer populære enn andre i Norge. La oss ta en nærmere titt på de mest populære baderomsplatene som selges i Norge.

BerryAlloc

BerryAlloc er en av de mest populære leverandørene av baderomsplater i Norge. Deres Wall&Water-serie er paneler som både ser veldig bra ut og som er enkle å montere. Dette en merkevare som passer bra til private hjem som ønsker et stilig bad.

Baderomsplatene fra BerryAlloc kan leveres i ulike størrelser og kommer med et system som gjør dem enkle å montere.

BerryAlloc lar kundene sine velge mellom 40 ulike design og kan etterligne naturstein, betong, fliser, treverk med mer. Panelene sin overflate kommer i høytrykkslaminat, noe som gjør at produktet både er lett å rengjøre og også slitesterke. Som boligeier får man faktisk livstidsgaranti.

Videre er det verdt å nevne at baderomsplatene deres er godkjent for våtrom og at BerryAlloc har klart å etablere seg som en av de mest populære baderomsplatene i Norge.

Fibo

Den aller mest kjente merkevaren for baderomsplater i Norge er Fibo. Dette er ikke uten grunn. Baderomspanelene fra Fibo er laget av kryssfiner og har en overflate som er dekket med høytrykkslaminat.

Som kunde kan man velge mer enn 100 forskjellige design, helt fra klassisk hvit høyglans og hele veien til betong, stein og marmor.

Fibo har utviklet sine baderomsplater med en patentert løsning som de kaller for "Aqualock-systemet", noe som er et festesystem som gjør at jobben med montering går svært raskt, samtidig som veggen holdes vanntett (Kilde, Fibo.no).

Forutsatt at montering av platene gjøres korrekt vil de være godkjent til bruk i alle våtsoner (inkludert dusj og bak badekar) ifølge SINTEF og våtromsnormen uten at man trenger å smøre membran.

Fibo er også et bærekraftig valg som avgir lavere klimaavtrykk enn fliser. Disse platene tilbys til 15 års garanti og brukes ofte av både privatpersoner som gjør jobben selv og profesjonelle som gjør jobben på vegne av andre.

Wedi

Enda en populær produsent av baderomsplater er den tyske produsenten, Wedi. Mens BerryAlloc og Fibo fokuserer på design og dekorative plater, er Wedi mer opptatt av solide og fuktbestandige plater.

De ønsker å komme seg nærmere fliser og mikrosement når det kommer til hvor fuktbestandige de er, og brukes derfor ofte i profesjonelle rehabiliteringsprosjekter.

Wedi-platene kan formes 100 % etter behov, noe som også gjør platene bra å bruke der man ønsker skreddersydde løsninger. Wedi-platene veier lite og er svært lette å montere. De er også godkjent for bruk i våtrom.

Wedi brukes for øvrig svært sjelden som en synlig overflate, men er svært god når det kommer til funksjon og fleksibilitet og fuktsikkerhet.

Hva koster baderomsplater? Priser i 2025

Det koster vanligvis et sted mellom 12.000 kr - 30.000 kr å montere montering av baderomsplater på et bad mellom 5 og 8 kvm.

Komponent Priser Kommentar
Baderomsplater (standard) 500 – 800 kr/m² Vanlige design fra Fibo, BerryAlloc m.fl.
Baderomsplater (premium design) 900 – 1 100 kr/m² Eksklusiv finish, høyglans, spesialmønster
Pakkepris (2 plater) 1 200 – 2 300 kr Én pakke dekker ca. 1,5 m²
Fugemasse / silikon (1 tube) 100 – 250 kr Brukes i skjøter og overganger
Monteringslim (valgfritt) 150 – 300 kr For montering på slett vegg uten skruer
Lister (bunn-, hjørne- og topp) 200 – 450 kr per list Aluminium eller PVC, anbefalt for tetting og finish
Verktøy (engangsinvestering) 400 – 800 kr Vater, sag, drill, bits m.m. – mange har dette fra før
Håndverker (valgfritt) 500 – 1 000 kr per time Profesjonell montering, avhengig av kompleksitet og geografisk område
Totalpris bad (5–8 m² veggareal) 12 000 – 30 000 kr Inkl. materialer, lim/fug og ev. enkel montasje – betydelig billigere enn fliser

Se også: Hva koster baderomspanel.

Hvordan montere baderomsplater selv?

Selv om det er relativt rimelig å få baderomspalter profesjonelt montert, er det også mulig å gjøre det selv. Videre vil vi vise deg en stegvis guide til hvordan man monterer baderomsplater selv.

1. Forbered underlaget

Før man begynner på selve arbeidet med baderomsplatene må man gjøre grunnarbeidet på nåværende underlag. Baderomsplater kan monteres på alt fra stenderverk, betongvegger, gipsplater, spon og eksisterende fliser.

Det som er viktig er at man sørger for at underlaget ikke har ujevnheter og at det er tørt. Dersom man finner ujevnheter må man jevne ut, og det er også viktig at man ikke ser tegn til fukt eller råte i underlaget. Dersom veggene har vært utsatt for fukt bør man skifte ut disse områdene før man går videre i arbeidet.

Dersom man skal montere på et stenderverk er det anbefalt at man bruker 60 cm senteravstand mellom stenderne. Veggplatene må støttes hele veien bak, enten av andre tette plater, eller av solide stendere.

Dersom man har betong- eller murvegg må man sørge for at man forankrer med riktige plugger og skruer.

2. Oppmåling og planlegging

Etter at man har gjort grunnarbeidet er det viktig å sette nøyaktige mål. Start med å måle høyden (fra gulv til tak), samt bredden på veggene. Når man måler bredden er det viktig å sjekke i både topp og bunn, grunnen til dette er at de fleste vegger ikke er 100 % rette.

Husk å markere hvor stikkontakter, vannrør, vinduer osv. skal være. Disse må nemlig hensynstas når platene skal tilpasses.

Etter at du har gjort oppmålingen, må du planlegge hvordan du legger baderomsplatene slik at du får færrest mulig synlige skjøter. En smart måte å gjøre dette på er å begynne i et hjørne og arbeide derfra.

Ta deretter vurderingen om man skal bruke listen langs gulvet eller hjørnet. Disse listene gjør det ofte lettere å få et profesjonelt resultat.

Psst! Husk å bruke et vater eller laser for å sikre at platene er montert riktig. Hvis første plate ikke står rett, vil det forplante seg videre i hele veggen.

3. Kutt platene til valgt størrelse

Etter at man har gjort nødvendige mål, er det på tide å kutte platene. Denne prosessen må gjøres nøye. Derfor er det anbefalt at man bruker en fintannet sag. Man kan bruke en sirkelsag, stikksag eller eventuelt håndsag.

Det kan være lurt å teipe kuttelinjen for å sikre seg mot flising av overflaten. Dersom man skal kutte hull til utstikkere som eksempelvis rør eller stikkontakter, kan man bruke en hullsag eller et multiverktøy.

Når man tilpasser platene til takhøyde er det viktig at man kutter i toppen av platen og ikke i bunnen. Dette må man gjøre for å sikre at bunnen fortsatt er kompatibel med bunnlisten. Husk også å ta høyde for fugler ved å ha 1-2 mm klaring i topp og bunn.

Tips: Legg gjerne platene flatt ned når du skal kutte dem for å redusere vibrasjon. Sørg for at du hele tiden jobber på et stødig underlag.

Husk i tillegg å bruke verneutstyr som hansker og vernebriller når man bruker elektrisk sag. Se også over at du ikke har etterlatt skarpe kanter som kan skade listene eller fingrene.

4. Start montering av platene

Etter at man har kuttet platene til riktige mål kan man starte monteringen.

Først begynner man med å montere bunnlisten. Denne fester man nede langs gulvet. Bunnlisten fungerer som både en vannavleder og en støtte for baderomsplatene.

Etter at bunnlisten er montert er det på tide å montere den første platen. Nå er det viktig at man bruker vater eller laser for å dobbeltsjekke at den er helt i lodd, ettersom den første platen legger grunnlaget for resten av installasjonsjobben.

Sørg for at platen festes med rustfrie skruer i alle stendere, og bruk lim dersom du monterer på slette vegger uten stendere.
Dersom du bruker lim anbefales det at du påfører limet i et “s-mønster” på baksiden av platene og at du deretter presser baderomsplaten på plass. Man kan også montere både lim og skruer for å sikre platene ekstra godt.

Når man skal begynne på plate nummer to, klikker man den enkelt inn i første plate. Bruk en slagkloss og en gummihammer for å sikre at skjøten er tett mellom platene.

Slik kan du fortsette helt til veggen er dekket. 

5. Tett skjøtene og overgangene

Baderomsplatene i seg selv er vanntette, men overganger og skjøter med å tettes skikkelig for å sikre at hele veggen tåler fukt. Man bør starte med å legge en hjørneliste eller ved å bruke silikon. De fleste produsentene tilbyr også egne lister i aluminium eller PVC som gir en pen og fuktsikker finish.

Videre vil vi anbefale at man bruker fugemasse (silikon for våtrom) langs overgangen mellom vegg og gulv, rundt dørkarmer og i taklisten dersom man ikke har brukt listene. Silikonen fester seg ikke godt på støvete eller fuktige underlag. Bruk gjerne maskeringstape for å få rette kanter og fjern tapen før silikonen tørker.

Utvendige hjørner kan avsluttes med matchende lister for et proft uttrykk. I dusjhjørner anbefales det alltid å bruke ekstra tetting.

6. Gå over arbeidet etter monteringen

Når man er ferdig med arbeidet er det tid for å gå over jobben. Trykk lett på platene for å sjekke at de sitter godt. Dobbeltsjekk deretter at alle skjøter er rette og at eventuelle hull til skruer er skjult. Sjekk også at tilpasninger rundt utstikkere som rør og stikkontakter er riktig forseglet.

Avslutningsvis vil det være smart å ta bilder av badet dersom det nå skal brukes i en utleie- eller salgssituasjon. Dette kan nemlig vise seg å bli viktig dokumentasjon for både forsikringer og videresalg om man har gjort arbeidet selv.

Dersom du er usikker på om montering er godkjent av våtromsnormen kan du kontakte en fagperson til å gå over for deg.

Be gjerne om tilbud fra flere håndverkere når det kommer til å få montert baderomsplater (Kilde, Pexels.com).

Bør jeg velge baderomsplater eller fliser?

Tabellen nedenfor sammenligner de viktigste faktorene når det kommer til valg av baderomsplater eller fliser.

Faktor Baderomsplater Fliser
Pris Lavere totalkostnad Høyere kostnad (material + arbeid)
Montering Raskt, egenmontering mulig Krever fagfolk
Designvalg Mange, men noe begrenset Uendelig variasjon
Vedlikehold Fugeløse – enkelt å vaske Fugemasse kan kreve skrubbing
Holdbarhet 15–30 år med riktig montering Meget lang levetid ved god flislegging
Reparasjon Krever utskifting av hele plate Enkelt å skifte én flis

Oppsummering

Denne moderne overflaten blir stadig mer populær i norske husholdninger. De er både vanntette, enkle (og rimelige) å montere og krever svært lite vedlikehold. På den måten får du nå tilgang til et svært mye rimeligere alternativ enn fliser.

  • Baderomsplater er veggplater som er spesialutviklet til våtrom.
  • En stor fordel med baderomsplater er at de er langt billigere enn fliser å kjøpe og få installert.
  • Man kan montere baderomsplater selv ved å følge en enkel stegvis prosess.

{{cta}}

Spørsmål og svar

Hva er billigst, flis eller baderomsplater?

Baderomsplater er billigere enn fliser både når det kommer til materialer og montering. I tillegg til selve materialekostnaden vil fliser trenger lim og fug, mens baderomsplater kan monteres direkte på eksisterende vegg. Baderomsplater pleier totalt sett å være ca. 50 - 60 % billigere enn flislegging.

Er det lov å sette opp baderomsplater selv?

Ja, man har lov til å sette opp baderomsplater selv i sin egen bolig. Dersom du setter det opp selv er det viktig at monteringen følger produsentens anvisninger.

Er våtromsplater vanntette?

Ja, våtromsplater er vanntette. Overflaten er bygget av laminat mens kjerner er bygget med membran.

Kan man dusje rett på våtromsplater?

Ja, man kan dusje rett på baderomsplater som har integrert membran i seg. For øvrig er det ikke alle type våtromsplater som man kan dusje rett på.

Skal man ha dampsperre bak baderomsplater?

Nei, man skal ikke ha dampsperre bak baderomsplater. De fleste baderomsplater har nemlig innebygd fuktsperre og er laget for å puste riktig innenfor veggkonstruksjonen. Ekstra dampsperre bak platene kan føre til kondens- og fuktskader.

Hvor tykke må våtromsplater være?

Våtromsplater skal være på et sted mellom 10-12 mm og kan være avhengig av merke og bruksområde. Platene må tåle normal belastning og må installeres i henhold til våtromsnormen.

Skal det være membran bak baderomsplater?

Nei, det skal ikke være membran bak baderomspalter. Dette er ettersom baderomsplatene har integrert membran i seg. Det vil si at baderomsplater som Fibo eller BerryAlloc fungerer som membran i seg selv.

I denne guiden finner du

Slik ansetter du riktig rørlegger

Sørg for at du ikke blir lurt, ansett en dyktig og riktig rørlegger.

Kom i gang
NORGES STØRSTE RØRLEGGERTJENESTE

Rørlegger tilgjengelig hele dagen, og natten.

Dekker hele Norge • Åpent 24 / 7 / 365 • Uforpliktende tilbud

Få tilbud

Få tilbud fra en lokal rørlegger nå 🔧

Helt gratis

Helt uforpliktende

Få flere konkurrerende tilbud

Få et pristilbud nå
RELEVANTE GUIDER
Få tilbud fra rørlegger
Gratis og uforpliktende
Få tilbud