I denne artikkelen vil vi gi deg en innføring i vannbåren varme. Vi vil svare på spørsmål som:
Hva er egentlig vannbåren varme?
Hvilke fordeler gir det?
Hva koster det å montere?
Hvilke ulike typer har vi?
Kan man få Enova-støtte til å installere vannbåren varme?
Hva er vannbåren varme?
Vannbåren varme er et varmesystem som distribuerer varme via vann. Vanligvis går vannet via rør i gulvet, via radiatorer eller viftekonvektorer. Varmesystemet er drevet av en kilde som varmer opp vannet.
Denne kilden er ofte en varmepumpe, men kan også være en elkjel eller fjernvarme.Systemet fungerer etter et lukket kretsløp, hvor vannet etter å ha avgitt varme, returnerer til varmekilden for å varme opp på nytt.
Dette gjør vannbåren varme til et energieffektivt oppvarmingssystem, særlig dersom det kombineres med bergvarme eller luft-til-vann varmepumper.
Vannbåren varme gir en jevn varmefordeling som vil oppleves som mer komfortabelt enn tradisjonelle elektriske ovner. Temperaturen for slike systemer kan vanligvis reguleres rom for rom via termostater eller via et sentralt styringssystem via en app eller et dashbord festet på veggen.
Få pristilbudFyll ut skjemaet
Så vi kan finne lokale rørleggere for deg
Få flere tilbud
Rørleggerene vil presentere tilbudene sine
Velg det beste
Velg det tilbudet du liker best - eller avslå alle
Fordeler med vannbåren varme
Det å installere vannbåren varme er langt i fra gratis, men det finnes svært mange gode grunner til at boligeiere velger å investere i løsningen:
1. Jevn varme og god komfort
Vannbåren varme vil gi en lun og behagelig opplevelse fordi varmen stort sett alltid fordeles jevnt fra hele gulvet og opp i rommet. Dette gjør at man får et lunt og stabilt inneklima helt uten kalde soner i hjemmet. Dette er en særlig stor fordel i rom med stor takhøyde eller store vindusflater.
En slik type oppvarming skaper ofte også følelsen av at rommet er varmere selv ved lavere temperaturer grunnet et varmt gulv.
2. Lavere strømforbruk og billigere strømregning
Dersom man kombinerer vannbåren varme med varmekilder som varmpumpe vil energiforbruket reduseres betydelig sammenlignet med vanlig elektrisk oppvarming.
Oppvarming med vannbåren varme gir høy utnyttelse av energi og dermed også lavere energibruk. Dette betyr at man bruker mindre strøm og oppnår en billigere strømregning enn man ellers ville hatt.
3. Sunnere inneklima
Vannbåren varme skaper ikke luftstrømmer. Dette betyr at man ikke trenger å tenke på svevestøv og andre støvpartikler i luften. Denne faktoren gjør oppvarmingssystemet gunstig for personer med allergi og astma.
I tillegg vil den jevne temperaturen også hjelpe til å redusere tørr luft og gi et stabilt inneklima som er godt å puste i.
4. Kan velge mellom flere varmekilder
Når man har installert vannbårne systemer vil man ha frihet til å velge mellom flere ulike varmekilder. Man kan bruke alt fra varmepumper til biobrensel, elkjel og fjernvarme.
Dette gjør at man kan tilpasse seg fornuftige installasjoner og nye teknologier når de kommer. Man kan også kombinere flere kilder for å få maksimal energieffektivitet.
5. En miljøvennlig løsning
Ved å bruke fornybare varmekilder som luft eller bioenergi kan man redusere eget klimagassutslipp betraktelig. Dette gjør vannbåren varme til et svært positivt tiltak å installere dersom man ønsker å bidra til det grønne skiftet.
Det er også stor sannsynlighet for at et vannbårent system vil gjøre boligen rustet for framtidig bærekraftig teknologi.
6. Øker verdien til boligen
Det å ha installert et vannbårent system vil være med på å øke salgsverdien til en bolig. Det vil rent byggeteknisk øke taksten, men det vil også øke verdivurderingen ettersom det vil gi rimeligere strøm for potensielle kjøpere.
Få hjelp fra rørleggerHva koster vannbåren varme?
Det å installere vannbåren varme i en bolig koster vanligvis mellom 150.000 kr og 300.000 kr. Prisene vil for øvrig variere basert på en rekke faktorer.
Komponent |
Priser |
Kommentar |
Vannbåren gulvvarme (inkl. rør og legging) |
700 – 1.500 per m² |
Pris avhenger av boligtype, areal og systemvalg |
Luft-til-vann varmepumpe |
80.000 – 130.000 |
Mest vanlig løsning, god effekt i mildt klima |
Væske-til-vann varmepumpe (bergvarme) |
150.000 – 250.000 |
Krever boring (40.000–60.000 kr), høyest effekt og besparelse |
Radiatoranlegg (inkl. rør og montering) |
2.000 – 5.000 per radiator |
Avhenger av størrelse og type (standard eller designradiator) |
Viftekonvektor |
5.000 – 15.000 per enhet |
Effektiv, krever strømtilkobling og styring |
Styringssystem / Smarthus |
5.000 – 20.000+ |
Avhenger av funksjoner og antall soner |
Totalpakke nybygg (100–150 m²) |
150.000 – 300.000 |
Komplett installasjon med varmepumpe og gulvvarme |
Ettermontering eksisterende bolig |
200.000 – 350.000 |
Krever ofte tilpasninger i gulv og rørføringer |
Tabellen ovenfor viser estimerte priser på alle tenkelige komponenter tilknyttede komponenter/tiltak i forbindelse med vannbåren varme.
Se også:
Varmepumpe pris.
Typer vannbåren varme
Det finnes også ulike typer vannbåren varme som vi vil gå gjennom her.
Vannbåren gulvvarme
Vannbåren gulvvarme gir en jevn og lun fordeling av varme. Her legges det rør i gulvet som varmer opp store flater med lav temperatur. Dette gjør gulvvarme svært energieffektivt og velges ofte i nybygg eller dersom en bolig totalrenoveres.
Gulvvarme frigjør i tillegg veggplass og gir et godt inneklima for allergikere og astmatikere der man slipper luftsirkulasjon med støvpartikler.
Radiatorer
Radiatorer er også en god løsning for vannbåren varme som passer inn i både eldre og nyere boliger. Det å installere radiatorer krever mindre arbeid enn ved gulvvarme. Radiatorene finnes i flere ulike størrelser og kan enkelt tilpasses rommet sitt behov.
Dette systemet passer i tillegg svært godt sammen med varmepumper og elkjeler og er ideelt for etterinstallasjon der hvor man ikke ønsker å rive opp gulv.
Viftekonvektorer
Viftekonvektorer kombinerer radiatorens varmeelement med en liten vifte som blåser varm luft. Det sikrer en god oppvarming og passer godt i boliger med varmepumpe. Viftekonvektorer reagerer også raskt på temperaturendringer og passer godt i rom som gjerne bare brukes litt innemellom.
Støtte til vannbåren varme
Det er på ingen måter gratis å investere i installasjon av vannbåren varme. Heldigvis finnes det økonomisk støtte å hente dersom man velger å installere vannbåren varme som benytter fornybare energikilder.
I Norge kan du søke om støtte via Enova og på den måten redusere prisen for å montere teknologien. Enovatilskuddet kan gi deg følgende støtte i forbindelse med installasjon av vannbåren varme:
10.000 kr i støtte for installasjon av vannbåren gulvvarme.
10.000 kr i støtte for luft-til-vann eller væske-til-vann varmepumpe.
5000 kr for montering av akkumulatortank.
10.000 kr for biokjel.
Enova gir deg også muligheten til å kombinere flere av tiltakene og dermed totalt sett få en ganske stor støtte. Man må for øvrig være klar over at støtten ikke kan overstige 25 % av kostnadene tilknyttet monteringen av vannbåren varme.
Vannbåren varme kan også bidra til å unngå
frosne rør og at andre ting ikke fryser like lett om vinteren - perfekt for deg som bor i litt kaldere strøm.
Hvem kan få støtte til installasjon av vannbåren varme?
For å få økonomisk kompensasjon til installasjon av vannbåren varme må følgende vilkår være på plass:
Man må være privatperson og eier av en bolig eller fritidsbolig i Norge.
Varmeløsningen må installeres av en godkjent fagperson.
Man må sende faktura og dokumentasjon etter gjennomførte tiltak.
Man må basere oppvarmingsløsningen på fornybar oppvarming. Eksempelvis vil ikke Elkjel alene gi støtte.
Følger du punktene ovenfor vil du motta støtte fra Enova (Kilde, Enova.no). Sammenlign priser
En god gammeldags oljeovn bruker mye strøm og koster mye å drifte (Foto:
Elimportøren.no)Hva bør jeg velge av elektrisk varme og vannbåren varme?
Når man skal velge varmeløsning til boligen sin så vil valget ofte stå mellom elektrisk varme og vannbåren varme. Begge har sine klare fordeler og ulemper og det riktige valget vil avhenge av type bolig, budsjett og langsiktige planer.
Investeringskostnad
Når det kommer til elektrisk varme som eksempelvis vanlige panelover- eller varmekabler vil det ha lave startkostnader og være enkelt å installere. Dermed har dette blitt et populært valg i mindre boliger eller mindre oppussingsjobber.
På den andre siden vil vannbåren varme kreve høyere investering, men gi lavere driftskostnader over tid.
Kostnader og energieffektivitet
Det er ingen tvil om at vannbåren varme er langt mer energieffektiv enn elektrisk varme. Spesielt når den kombineres med en vann-til-vann varmepumpe. Man vil også få svært mye lavere strømregning sammenlignet med om man skulle brukt elektrisk oppvarming.
Inneklima
Vannbåren varme gir tilgang på jevn varme i hele rommet, noe som oppleves som svært behagelig. I tillegg reduserer vannbåren gulvvarme, luftsirkulasjon og støv, som også er gunstig for inneklimaet. Elektriske ovner derimot gir rask varme, men gir ofte ujevn fordeling og svært tørr luft.
Fremtid
Elektrisk oppvarming er låst til strøm og kan fort bli dyrere dersom strømprisene øker. Vannbårne systemer er derimot et fleksibelt system som man enkelt kan oppgradere med nye varmekilder i framtiden.
Hvilken varmekilde bør man velge?
Det å velge varmekilde vil i stor grad være med på å bestemme hvor lønnsom og miljøvennlig det vannbårne systemet blir. Nedenfor vil vi gi en introduksjon av de fire mest populære varmekildene.
Luft-til-vann varmepumpe
Måten en luft-til-vann varmepumpe fungerer på er å hente energi fra uteluften og overføre varmen til et vannbårent system. Det er muligens den mest normale løsningen å gå for sammen med vannbåren varme.
Dette er grunnet relativt lave installasjonskostnader i tillegg til at varmepumpen gir god effekt i vårt klima.
En luft-til-vann varmepumpe fungerer godt helt ned til -15 grader og vil som oftest være det mest kostnadseffektive alternativet for boliger. Denne varmepumpen koster vanligvis et sted mellom 80.000 kr og 130.000 kr ferdig installert.
Dette vil man kunne spare inn igjen på strømregningen i løpet av ca. 10-15 år.
Væske-til-vann varmepumpe (bergvarme)
En væske-til-vann varmepumpe, også kalt bergvarmepumpe, henter varme fra fjell eller jord. Dette er den løsningen som er mest effektiv for vannbåren varme og passer spesielt godt i kalde strøk.
Dette systemet gir jevn varme året rundt, helt uavhengig av hvilken temperatur det er ute.
Installasjon av en bergvarmepumpe er på sin side ganske krevende, ettersom man må bore en energibrønn, typisk 100-200 meter dypt. Kostnaden for dette løper vanligvis på et sted mellom 200.000 kr og 300.000 kr totalt.
Selv om investeringskostnadene er høye, vil det gi store besparelser på lang sikt. Bergvarmepumpe vil passe godt for større boliger som har et høyt varmebehov. Den gir også varme til tappevann.
Biokjel
Biokjeler (eller bio-ovner) bruker biobrensel til å varme opp vann til et vannbårent system. En biokjeler kombinerer peis med effektiv varmefordeling til hele boligen. Disse systemene krever for øvrig lagringsplass for brensel, men kan være et godt alternativ til boliger uten tilgang til strøm.
Det å installere en biokjel koster vanligvis mellom 40.000 kr og 100.000 kr litt avhengig av systemtype og kompleksiteten i installasjonen.
Biokjeler kan også kombineres med akkumulatortank for å skape et bra fornybart system. Dette er en løsning som passer bra for større boliger på landet som ikke har tilgang til fjernvarme.
Det er også verdt å nevne at man får tildelt støtte fra Enova for å montere Biokjel.
Elkjel (elektrisk kjel)
Den siste varmekilden som er populær for å velge sammen med vannbåren varme er Elkjel. En elkjel varmer vann til det vannbårne systemet via elektrisitet, nesten som en stor
varmtvannsbereder. Fordelen med en elkjel er at den er billig å installere.
Ulempen er for øvrig at den gir høyere strømforbruk og løpende kostnader enn sine fornybare alternativer. Derfor er det mest vanlig å bruke Elkjel som en reserverløsning i kombinasjon med eksempelvis varmepumpe eller biokjel.
Elkjel kan egne seg for mindre boliger hvor det er begrenset med plass til andre løsninger. Prisen for en Elkjel ligger på et sted mellom 10.000 kr og 20.000 kr og kvalifiserer ikke for Enova-støtte.
Oppsummering
Vannbåren varme distribuerer varme via vann i rør som ofte går via gulv eller til radiatorer.
Vannbåren varme gir store fordeler som jevn varme og god komfort, lavere strømregninger, sunnere inneklima, miljøvennlig løsning og mer.
Det koster mellom 150 000 kr og 300 000 kr å installere vannbåren varme.
Man kan få Enova-støtte til å installere vannbåren varme.
Det er mer lønnsomt og fremtidsrettet å velge vannbåren varme enn elektrisk oppvarming.