Fliser er ikke bare praktiske, de gir også både personlighet, stil og lang holdbarhet til badet. Det å bytte baderomsfliser er noe som melder seg før eller siden for de fleste boligeiere.
I denne artikkelen tar vi for oss baderomsfliser og ser på priser, fordeler med å velge fliser kontra andre overflater og hvordan man faktisk kan legge flisene selv.
Hva koster det å legge fliser på badet?
Det koster vanligvis et sted mellom 40 000 kr og 90 000 kr å legge fliser på vegger og tak på et bad som er på 5-8 kvm.
Kostnadspost |
Prisintervall (NOK) |
Kommentar |
Fliser (materialkostnad) |
500 – 2 000 kr/m² |
Avhenger av type (keramiske, porselen, naturstein osv.) og kvalitet. |
Flislegging (arbeid) |
800 – 1 500 kr/m² |
Inkluderer forberedelser, legging og fuging. |
Membran og underlag |
500 – 900 kr/m² |
Påkrevd for våtrom; viktig for å forhindre fuktskader. |
Rigg og oppstart |
2 000 – 10 000 kr |
Fastpris som dekker transport, planlegging og oppstartskostnader. |
Eventuell riving (gamle fliser) |
300 – 600 kr/m² |
Gjelder ved oppussing; kan kreve ekstra arbeid. |
Tabellen ovenfor viser sånn ca. hva det kan
koste med flislegging. Det er viktig å nevne at både konkurransesituasjon og materialvalg kan gjøre at det skiller mye mellom de ulike tilbyderne
Få pristilbudFyll ut skjemaet
Så vi kan finne lokale rørleggere for deg
Få flere tilbud
Rørleggerene vil presentere tilbudene sine
Velg det beste
Velg det tilbudet du liker best - eller avslå alle
Fordeler med baderomsfliser
Det er ikke rart at fliser har vært et førstevalg på bad i Norge i flere generasjoner. De er både holdbare, hygieniske og stilige. Fordelen med fliser på badet er flere:
Lang levetid: Fliser er robust mot vann, fukt, temperaturendringer og slitasje. Fliser som er lagt riktig kan være i mer enn 30 år.
Lett å holde rene: Fliser er svært enkle å rengjøre. I tillegg tiltrekker de seg lite bakterier.
Vantett: Moderne baderomsfliser trekker til seg svært lite vann. Dette kombinert med membran bak fliser skaper et bad som både er fuktbestandig og trygt.
Tilpasset egen stil: Uavhengig om man liker luksuriøs marmor, nordisk minimalisme eller industriell betong vil det finnes fliser som snakker til din smak. Man kan kombinere ulike fliser i både størrelse og strukturer for å sette sin egen stil på baderommet.
Skreddersøm: Baderomsfliser finnes i alle former. Du får tak i små mosaikker og hele veien til 120x120 cm fliser tilpasset hva du trenger og vil.
Tips: Lite bad? Da bør du følge disse tipsene for å få det til å se større ut.
Sammenlign priserHvordan legge baderomsfliser selv?
Dersom man har tid, tålmodighet og sans for presisjonsarbeid kan det være grei skuring å legge flisene selv. Det er viktig å være klar over at en slik krever en god del planlegging, samt riktige verktøy.
Nedenfor finner man en stegvis guide til hvordan man legger baderomsflisene selv.
1. Forberedende jobb
Før du setter i gang med arbeidet er det viktig at du har gjort klart underlaget. Med dette mener vi at underlaget må være rent, tørt og jevnt.
Start derfor med å vaske overflaten og fjern fett, limrester og støv. Dersom du skal legge flis på flis er det viktig å sjekke at de gamle flisene faktisk sitter helt fast.
Deretter påfører du et primer for å sørge for at flislimet tørker slik det skal (Kilde,
Megaflis.no).Sørg videre for å sparkle og pusse ujevnheter i underlaget før du fortsetter arbeidet. I sonen rundt sluket må du sikre at fallet er riktig allerede nå.
For å sikre riktig fall kan du bruke en laser eller et vater. Det er veldig viktig at fallet blir riktig for å sikre at badet holder som det skal.
2. Påfør membran
Membranen er et viktig vantett lag man legger bak flisene. Uten membran er sannsynligheten høy for både fuktskader og mugg. Faktisk må alle våtrom i Norge ha godkjent vantetting (Kilde,
Byggebransjens våtromsnorm).
For å tilfredsstille våtromsnormen kan man bruke membran. Membranen påføres ved å smøre det på med pensel og rull.Start med hjørner og overganger og legg våtromstape sammen med første strøk med membran.
Etter at første laget har tørket (etter ca. 6-12 timer) påfører du et nytt strøk. Sørg for at membranet dekker hele flatearealet og at det går opp 10-20 cm på veggen på alle sider.La deretter membranen tørke, og begynn for all del ikke med flisleggingen før membranen har tørket skikkelig.
3. Planlegg flisleggingen
Det er svært viktig å legge en god plan når man skal legge fliser.Start med å finne midtpunktet på gulvet (eller veggen). Her legger du ut en tørr rute med fliser (uten lim), slik at du ser hvordan flisene legger seg på endene. Her er målet å unngå at man må bruke smale fliser i hjørner og kanter, ettersom det gir et mye mer profesjonelt uttrykk.
For å gjøre planleggingen enklere kan du bruke en snor eller en laser for å lage referanselinjer som du kan følge gjennom hele flisleggingen. Det kan også være fornuftig å ofre en tanke for hvordan fliser kan møte sluk, dører og hjørner.Tenk også på at fliser varierer litt i størrelse og at det derfor er ekstra viktig å teste noen før man begynner å lime.
Få tilbud fra rørlegger
Det er viktig å planlegge flisleggingen nøye for å få et godt resultat. (Foto: thesethreerooms.com)
4. Påfør lim og legg flisene
Når jobben er planlagt er det på tide å begynne med selve flisleggingen. Her er det viktig at du bruker en kvalitetslim som er tilpasset underlaget og flistypen (Kilde,
Megaflis.no). Påfør limet med en tannsparkel i små områder (maksimalt 1 kvm om gangen).
Press flisene godt inn i limet og bruk et såkalt flisekryss (Kilde,
Byggmax.no) for å sikre riktig fugebredde og høyde. Det er viktig å sørge for at flisene ligger rett, dette kan kontrolleres med vater og eventuelt justeres med en gummihammer.
Dersom du trenger å skjære i flisene i hjørner trenger du en fliskutter eller en vinkelsliper. Etter at du er ferdig med flisleggingen lar du det ligge i for å la limet herde i minst 24 timer før du går videre til neste steg i prosessen.
5. Fuging
Fugemassen er til for å fylle rommet mellom flisene og hindrer at vannet trenger inn bak flisen. Når du fuger skal fugemassen være fast, men samtidig lett å fordele.For å påføre fugemassen bruker man et fugebrett og påfører fugemassen i diagonale bevegelser slik at man får presset materialet godt ned i fugene. Ikke fug i hjørner og overganger, disse skal nemlig senere fuges med silikon.
La fugemassen tørke i ca. 20 minutter før du vasker over med svamp og vann. Gjenta vaskingen noen timer senere for å fjerne resten. La deretter fugene herde i minst 24 timer før du belaster flisene med vekt eller vann.
Få tilbud fra en rørlegger6. Silikon og finish
Etter at det nå har gått 24 timer siden man påførte fugemasse kan man trygt gå på flisene og sette i gang med finishen. Den siste finishen handler om å sikre tette overganger i hjørner rundt dusjkabinett, badekar, servant og sluk. Her bruker du en våtromssilikon og påfører det enkelt med en fuktet finger. Når silikonet er tørt kan du kontrollere at alt er tett og pent, så er tiden klar for å montere dusjvegger, listverk og annet du må ønske å montere på badet ditt.
Oppsummering
Det koster mellom 40 000 kr og 90 000 kr å flislegge et bad på 5-8 kvm.
Fordeler med baderomsfliser er blant annet lang levetid, at det er hygienisk, at det er vanntett og at de kan tilpasses enhver stil.
Man kan selv legge baderomsfliser ved å følge en stegvis prosess.